Kodėl verta pabandyti išsiaiškinti pačiam
Kavos aparatas sugedęs rytą – tai tragedija, prilygstanti asmeninei katastrofai. Bet prieš skambinant meistrams Šiauliuose ir mokant 30-50 eurų už iškvietimą, verta pabandyti suprasti, kas iš tiesų nutiko. Dažnai problema būna juokingai paprasta, o diagnostika užtrunka vos kelias minutes.
Suprantu, kad technika gąsdina. Bet kavos aparatas nėra branduolinis reaktorius. Dauguma gedimų yra pasikartojantys ir atpažįstami pagal aiškius simptomus. Be to, net jei nepavyks sutaisyti pačiam, bent žinosite, kas sugedę – ir niekas jums neprikiš už „profilaktinį valymo” už 40 eurų, kai iš tiesų tereikėjo ištuštinti vandens padėklą.
Šiauliuose, kaip ir bet kuriame kitame mieste, remonto paslaugų kokybė labai įvairi. Yra sąžiningų specialistų, bet yra ir tokių, kurie naudojasi klientų nežinojimu. Todėl elementari savidiagnostika – tai ne tik pinigų taupymas, bet ir apsauga nuo nesąžiningų paslaugų teikėjų.
Aparatas visai neįsijungia arba mirgčioja lemputės
Pirmas dalykas, kurį patikrina bet kuris meisters (ir už kurį kartais ima pinigus) – ar aparatas prijungtas prie elektros. Skamba kvailai, bet tikrai verta patikrinti: ar kištukas gerai įkištas, ar neišjungtas prailgintuvas, ar neišmušė saugikliai skydinėje. Taip, žmonės už tai moka pinigus.
Jei aparatas prijungtas, bet lemputės keistai mirgčioja arba visai nedega – atjunkite jį nuo elektros sekundėms trisdešimčiai. Daugelis šiuolaikinių aparatų turi mikrovaldiklius, kurie kartais „pakimba” kaip kompiuteris. Paprastas perkrovimas išsprendžia problemą dažniau, nei norėtųsi pripažinti.
Kai kurie aparatai turi vidinį termosaugiklį, kuris išsijungia, jei įrenginys perkaista. Tai ypač aktualu, jei aparatas stovi prie sienos ar užstumtas į kampą, kur blogai cirkuliuoja oras. Pabandykite patraukti jį į erdvesnę vietą, palaukite valandą ir bandykite vėl. Jei veikia – problema buvo ventiliacijoje, ne aparate.
Kava teka per lėtai arba lašais
Tai viena dažniausių problemų, ir 90 procentų atvejų ji susijusi su nusikalkavimu. Kalcio nuosėdos kaupiasi vamzdeliuose, siurbliuose ir kaitinimo elementuose. Šiauliuose vanduo nėra kritiškai kietas, bet per metus ar dvejus vis tiek susikaups pakankamai.
Pirmiausia pažiūrėkite į instrukcijas – kiek kartų jūsų aparatas buvo nukalkavintas? Jei nė karto per metus – štai jums ir atsakymas. Nukalkavinimo priemonės kainuoja 3-5 eurus, procedūra užtrunka 20-30 minučių. Meistras už tą patį paims 30-40 eurų.
Bet dėmesio: jei aparatas labai senas ir niekada nebuvo kalkavimo, agresyvus nukalkavinimas gali padaryti daugiau žalos nei naudos. Senos nuosėdos kartais „laiko” susidėvėjusius sandariklius. Nukalkavinę, galite gauti tekantį aparatą. Tokiu atveju geriau kalkavinimą atlikti švelniai, keliais etapais, arba tiesiog susitaikyti su lėtu veikimu.
Dar viena priežastis – užsikimšęs filtras ar purškiklis. Jei naudojate maltą kavą, jos dalelės gali užkimšti smulkias angas. Išimkite varyklę, išplaukite šiltu vandeniu, pabandykite išvalyti adatėle smulkias skylutes. Kartais tai padeda labiau nei bet koks nukalkavinimas.
Aparatas triukšmauja, bet kavos neduoda
Girdite, kaip aparatas stena, burbuliuoja, bet kava neteka? Dažniausiai problema – oro patekimas į sistemą arba tuščias vandens bakas. Taip, atrodo akivaizdu, bet žmonės tikrai pamiršta pripilti vandens.
Jei vandens yra, patikrinkite, ar talpyklos vožtuvas švarus. Ten kaupiasi kalkės ir nešvarumai, kurie neleidžia vandeniui normaliai patekti į sistemą. Išimkite baką, išplaukite, patikrinkite guminius sandariklius – ar jie nesusidėvėję, ar neprarado elastingumo.
Oro išleidimas iš sistemos paprastai atliekamas paleisdžiant aparatą be kavos – tiesiog kaip vandens išleidimą. Kai kurie aparatai turi specialią funkciją, kitiems reikia tiesiog keletą kartų paleisti tuščią ciklą. Jei po 3-4 bandymų situacija nepagerėja – problema gali būti siurblyje.
Siurblys – tai jau rimtesnė problema, kurią patys greičiausiai neišspręsite. Bet bent žinosite, kas sugedę, ir meistrui nereikės „diagnozuoti” už atskirą kainą. Siurblio keitimas Šiauliuose kainuoja nuo 40 iki 80 eurų priklausomai nuo modelio.
Kava per silpna arba per stipri
Jei kava staiga tapo kitokia, nors nieko nekeičiate – tai ne visada aparato kaltė. Pirmiausia patikrinkite kavą: ar nepasibaigė senoji pakuotė, ar nepradėjote naujos? Ar kava nebuvo atidaryta per ilgai ir neprarado aromato?
Automatiniuose aparatuose patikrinkite malimo laipsnį. Jei kas nors namuose bandė „pataisyti” nustatymus arba jie patys pasikeitė dėl vibracijos – kava gali būti malama per smulkiai arba per stambiai. Per smulki kava duoda karčią, per stiprią kavą ir lėtą tekėjimą. Per stambi – silpną ir vandeningą.
Kapsulinėse sistemose problema gali būti pačiose kapsulėse. Jei perkate pigias alternatyvas originaliosioms – jos ne visada idealiai tinka. Kapsula gali būti per stora arba per plona, ir aparatas ją prastumiamas netinkamai.
Dar vienas dalykas – purslų galvutė. Jei ji užsiteršusi kavos liekanomis ar kalkėmis, vanduo pasiskirsto netolygiai. Rezultatas – nevienodas išgavimas, keista kava. Išimkite (jei galima), išplaukite, išvalykite šepetėliu. Tai turėtų būti daroma bent kartą per savaitę.
Aparatas teka arba drėksta aplink jį
Vanduo po aparatu – tai nerimas keliantis reginys. Bet ne visada tai reiškia rimtą gedimą. Pirmiausia nustatykite, iš kur teka. Jei vanduo po lašų padėklu – greičiausiai jis tiesiog perpildytas. Taip, tai skamba kvailai, bet daugelis žmonių apie jį pamiršta savaites.
Jei drėgna aplink vandens baką – patikrinkite sandariklius. Guminės tarpinės laikui bėgant sukietėja ir praranda elastingumą. Kartais pakanka jas išimti, nuplauti, šiek tiek sutepti maistine silikonine tepaline. Jei labai susidėvėjusios – reikia keisti, bet tai nebrangu ir nesudėtinga.
Teka iš apačios aparato veikimo metu? Tai jau rimčiau. Greičiausiai plyšo vidinis vamzdelis arba sandariklis prie siurblio. Čia be meistro neišsiversite, bet bent žinosite, kad problema viduje, ne paviršuje.
Vienas patarimas: jei aparatas teka, nenaudokite jo toliau. Vanduo ir elektra – bloga kombinacija. Be to, tekėdamas vanduo gali pakenkti elektronikai, ir paprastas sandariklio keitimas virsta brangia plokštės keitimo operacija.
Keisti garsai, kvapai ar dūmai
Jei aparatas pradėjo leisti dūmus – nedvejodami išjunkite jį iš elektros. Tai nėra normalus reiškinys ir gali reikšti elektros gedimą arba perkaistantį elementą. Čia jau tikrai reikia specialisto, ir neatidėliokite – gaisro rizika reali.
Keisti kvapai – dažniau problema nei gedimas. Jei aparatas ilgai nestovėjo naudotas, viduje galėjo atsirasti pelėsių ar bakterijų. Reikia kruopštaus valymo ir kelių nukalkavinimo ciklų. Jei kvapas primena degantį plastiką – tai jau elektros problema, reikia meistro.
Nauji, neįprasti garsai – čia reikia įsiklausyti. Normalus kavos aparato garsas – tolygus ūžimas veikiant siurbliui. Jei girdite girgždėjimą, barbenimą ar aukšto tono cypimą – kažkas negerai. Dažniausiai tai siurblio ar malūnėlio problema.
Malūnėlis girgžda, kai į jį patenka kietų dalelių arba kai peiliai nusidėvėję. Galite pabandyti išvalyti – kai kuriuose aparatuose malūnėlis prieinamas. Bet jei garsas stiprus ir nuolatinis – greičiausiai reikės keisti.
Kada tikrai reikia kviesti meistrą ir ko tikėtis
Gerai, pabandėte viską, kas aprašyta aukščiau, bet aparatas vis tiek neveikia. Arba problema akivaizdžiai rimta – teka iš vidaus, kvepia degėsiais, visai neįsijungia net po perkrovimo. Tada laikas kviesti specialistą.
Šiauliuose kavos aparatų remonto paslaugas teikia kelios įmonės ir privatūs meistrai. Kainos svyruoja nuo 25 iki 50 eurų už iškvietimą ir diagnostiką. Jei sutinkate remontuoti pas juos – diagnostika dažnai įskaitoma į bendrą kainą. Jei ne – mokate už apsilankymą.
Prieš kviesdami meistrą, paruoškite informaciją: aparato modelis, kada pirtas, kokie simptomai, ką jau bandėte. Tai sutaupys laiko ir parodys, kad nesate lengva auka nesąžiningiems. Geras specialistas įvertins jūsų pastangas, blogas bandys įpiršti nereikalingas paslaugas.
Paklauskite apie dalių kainas iš anksto. Jei siūlo pakeisti siurblį už 80 eurų, o naujas panašus aparatas kainuoja 150 – gal verta pagalvoti apie keitimą. Ypač jei aparatui jau 5-7 metai ir jis nebuvo tinkamai prižiūrimas.
Ką daryti, kad problemų būtų mažiau
Geriausia diagnostika – tai prevencija. Skamba kaip iš sveikatos brošiūros, bet su kavos aparatais tai tikrai veikia. Reguliarus valymas ir nukalkavinimas pratęsia aparato gyvenimą dvigubai ar trigubai.
Nukalkavinimas turėtų būti atliekamas kas 2-3 mėnesius, priklausomai nuo vandens kietumo ir naudojimo intensyvumo. Jei geriate 1-2 puodelius per dieną – pakaks kas 3 mėnesius. Jei aparatas dirba kaip kavinėje – kas mėnesį. Nenaudokite acto ar kitų liaudiškų priemonių – specialios nukalkavinimo medžiagos yra sukurtos taip, kad nepakenktų sandarikliams ir plastikui.
Kasdieninis valymas – tai kavos liekų šalinimas, lašų padėklo tuštinimas, purslų galvutės nušluostymas. Užtrunka minutę, bet išvengia 90 procento problemų. Kartą per savaitę – kruopštesnis valymas su išimamų dalių plovimu.
Vanduo – naudokite filtruotą, jei galite. Tai sumažina kalkavinimosi greitį ir pagerina kavos skonį. Nebūtina pirkti brangų filtrą – net paprastas boileriuose naudojamas filtras duoda rezultatą.
Ir paskutinis dalykas – naudokite aparatą. Jei jis stovi nenaudojamas savaites – vanduo viduje senas, gali atsirasti bakterijų, sandarikliai džiūsta. Jei išvažiuojate ilgam – geriau visiškai ištuštinkite vandens sistemą.
Taigi, dauguma kavos aparatų problemų yra nuspėjamos, atpažįstamos ir dažnai išsprendžiamos be specialisto pagalbos. Reikia tik šiek tiek kantrybės, logikos ir drąsos pažiūrėti į aparatą ne kaip į paslaptingą juodą dėžę, o kaip į mechanizmą, kurio veikimo principai gana paprasti. O jei vis tiek reikės meistro – bent jau kalbėsitės su juo kaip lygus su lygiu, o ne kaip auka su gelbėtoju.