Kodėl planavimas yra pusė pergalės
Žinau, kaip tai būna – stovi prie šaldytuvo vakarą, galvoji ką šiandien virti, o pinigų iki algos liko tik šiek tiek. Vaikai alkani, laikas bėga, ir staiga randi save užsakant picas, nors žinojai, kad to daryti neturėtum. Skamba pažįstamai? Būtent čia ir prasideda bėda su biudžetu.
Planavimas nėra kažkoks sudėtingas mokslas ar nuobodus užsiėmimas. Tai paprasčiausiai būdas sutaupyti pinigų ir nervų. Kai žinai, ką gaminsit visą savaitę, nereikia kasdien galvoti apie maistą, nereikia skubėti į parduotuvę po darbo ir, svarbiausia, nepirksi to, ko tau iš tikrųjų nereikia.
Aš pradėjau planuoti meniu prieš kelerius metus, kai pastebėjau, kad maisto išlaidos sudaro beveik trečdalį mūsų šeimos biudžeto. Dabar tas skaičius sumažėjo perpus, o valgome ne prasčiau – net geriau nei anksčiau. Tiesiog išmokau kelių gudrybių.
Pirmiausia, skirkite vieną valandą savaitgalį planavimui. Taip, tikrai tik vieną valandą. Atsisėskite su kavos puodeliu, peržvelkite, kas jau yra namuose šaldytuve ir spintelėje, pažiūrėkite akcijų lankstinukus ir užsirašykite septynias dienas. Nebūtina, kad kiekvienas patiekalas būtų kulinarinis šedevras – paprastas, sotus ir sveikas maistas yra visiškai pakankamas.
Kaip išmintingai pirkti ir nesuklysti parduotuvėje
Parduotuvė – tai vieta, kur jūsų pinigai gali išgaruoti akimirksniu, jei neturite plano. Marketingo specialistai puikiai žino, kaip mus priversti pirkti tai, ko mums nereikia. Saldumynai prie kasos? Ne atsitiktinumas. Duona parduotuvės gale? Taip pat apgalvota.
Visada eikite į parduotuvę su sąrašu. Ir ne bet kokiu sąrašu – tokiu, kuris sudarytas pagal jūsų meniu planą. Jokių nukrypimų, nebent matote tikrai gerą akciją ant kažko, ką tikrai naudosite. Pavyzdžiui, jei vištienos krūtinėlė su 50% nuolaida, o jūs ją dažnai valgote – galima paimti ir įšaldyti.
Štai keletas gudrybių, kurios man padeda:
Pirkite sezonines daržoves ir vaisius – jos visada pigesnės ir skanesnės. Vasarą pomidorai ir agurkai, rudenį moliūgai ir kopūstai, žiemą šakniaviršiai. Neįsivaizduojate, kiek galima sutaupyti, jei nepirksit žiemą braškių už kosmines kainas.
Baltymai ne tik iš mėsos. Kiaušiniai, pupelės, lęšiai, sūris – tai puikūs ir daug pigesni baltymų šaltiniai. Mūsų šeimoje bent du kartus per savaitę gaminu patiekalus be mėsos, ir niekas nesiskundžia. Lęšių troškinys su daržovėmis kainuoja centus, o sočiai ir skaniai.
Didesnės pakuotės dažnai ekonomiškesnės, bet tik jei tikrai suvalgysit. Nėra prasmės pirkti 5 kg bulvių, jei jos supus šaldytuve. Geriau pirkti tiek, kiek tikrai sunaudosit per savaitę ar dvi.
Produktai, kurie turi būti jūsų sąraše
Yra tam tikri produktai, kurie yra universalūs, sveiki ir pigūs. Jie turėtų būti jūsų virtuvės pagrindas. Su jais galite pasigaminti šimtus skirtingų patiekalų.
Kruopos ir makaronai: grikiai, ryžiai, perlinės kruopos, įvairūs makaronai. Jie ilgai laikosi, sotūs ir pigūs. Kilogramas grikių kainuoja porą eurų ir užtenka daugeliui patiekalų.
Bulvės, morkos, svogūnai: šie trys produktai yra beveik kiekvieno lietuviško patiekalo pagrindas. Jie ilgai laikosi, universalūs ir labai pigūs. Galite daryti sriubas, troškinius, kepti, virti – variantų begalė.
Kiaušiniai: pigiausias baltymų šaltinis. Dešimt kiaušinių kainuoja apie 2 eurus, o iš jų galima pasigaminti pusryčius, pridet į sriubą, pagaminti omletus ar įdarymus.
Pieno produktai: pienas, varškė, grietinė. Jie ne tik maistingi, bet ir universalūs. Varškė puiki ir saldi, ir sūri, grietinė praturtina bet kokį patiekalą.
Konservuoti pomidorai: skardinė konservuotų pomidorų – tai jūsų gelbėtojas. Iš jų galima gaminti padažus, sriubas, troškinius. Kainuoja apie eurą, o naudos – daugybė.
Savaitės meniu pavyzdys su kainomis
Dabar parodysiu, kaip gali atrodyti savaitės meniu keturių asmenų šeimai su maždaug 40-50 eurų biudžetu. Taip, tikrai įmanoma!
Pirmadienis: Vištienos sultinys su vermišeliais ir daržovėmis (apie 5 eurai). Nupirkite vieną vištos karkasą arba sparnukus, pridėkite morkų, svogūnų, šiek tiek vermišelių. Sočiai ir sveikai, o dar liks sultinio antradienio vakarienei.
Antradienis: Grikių košė su troškinta vištiena ir daržovėmis (apie 4 eurai). Panaudokite vakarykštę vištienos mėsą iš sriubos, pridėkite šviežių ar šaldytų daržovių, pagardinkit grietine.
Trečiadienis: Bulvių ir mėsos troškinys (apie 6 eurai). Pusė kilo maltos mėsos, kilogramas bulvių, morkos, svogūnai – klasika, kuri niekada neapvilia.
Ketvirtadienis: Makaronai su kiaušiniais ir sūriu (apie 3 eurai). Paprastas, bet labai sotus patiekalas. Išvirkite makaronus, sumaišykite su išplaktais kiaušiniais ir tarkuotu sūriu, pakepkite keletą minučių.
Penktadienis: Žuvies kotletai su bulvių koše (apie 7 eurai). Pirkite pigesnę žuvį – merlangą ar putasą. Sumalkit, pridėkit kiaušinį, duonos trupinių, iškepkit. Bulvių košė su sviestu ir pienu.
Šeštadienis: Lęšių sriuba su dešrelėmis (apie 4 eurai). Lęšiai labai sotūs ir maistingi, o kelios dešrelės priduos skonio. Pridėkite daržovių – ir turite pilnavertį pietų patiekalą.
Sekmadienis: Kepti viščiukai su ryžiais ir salotomis (apie 8 eurai). Savaitgaliui galima kažko šventišesnio. Viščiukai nebrangūs, o jei kepsite su daržovėmis, gausit ir garnyro.
Iš viso išeina apie 37 eurai pagrindinėms vakarienėms. Dar lieka pinigų duonai, pusryčiams (dribsniai, kiaušiniai) ir užkandžiams.
Receptai, kurie tausoja piniginę
Dabar pasidalinsiu keliais konkrečiais receptais, kurie mūsų šeimoje populiariausi ir tikrai neištuština piniginės.
Kopūstų ir mėsos troškinys:
Jums reikės: pusė kilo maltos mėsos (galima mišrios), vidutinio dydžio kopūstas, 2 morkos, 2 svogūnai, 3 šaukštai pomidorų pastos arba keletas šviežių pomidorų, druska, pipirai, įdarymas.
Supjaustykite svogūnus ir morkas, apkepkite su malta mėsa. Susmulkinkite kopūstą, pridėkite prie mėsos, įdėkite pomidorų pastą, įpilkite šiek tiek vandens. Troškinkit apie 40 minučių ant lėtos ugnies. Kainuoja apie 5 eurus, o pavalgyt gali visa šeima.
Varškės ir bulvių blynai:
250 g varškės, 2 vidutinės bulvės, 1 kiaušinis, 2-3 šaukštai miltų, druska.
Nulupkite bulves ir sutarkuokite smulkiu tarkuotuvu. Sumaišykite su varške, kiaušiniu, miltais ir druska. Kepkite kaip paprastus blynus. Labai sotūs ir skanūs, o kainuoja apie 2 eurus.
Perlinių kruopų sriuba su vištiena:
Vištos šlaunelės arba sparneliai, puodelis perlinių kruopų, 2 morkos, 2 bulvės, svogūnas, įdarymas, druska.
Išvirkite vištienos sultinį, išimkite mėsą. Į sultinį įdėkite kruopas, supjaustytas daržoves, virkite kol suminkštės. Grąžinkite mėsą atgal. Paprasta, soti ir kainuoja apie 4 eurus.
Kaip išnaudoti likučius ir nieko neišmesti
Vienas didžiausių pinigų švaistymo šaltinių – maisto išmetimas. Statistika sako, kad vidutinė šeima išmeta apie trečdalį nupirkto maisto. Tai tiesiog pinigai šiukšlių dėžėje!
Likučiai – tai ne šiukšlės, o galimybė kitai vakarienei. Liko vakarykščio troškininio? Pridėkite ryžių ar makaronų, ir turite naują patiekalą. Liko virtos vištienos? Padarykite salotas arba sumuškite su daržovėmis.
Duona pradėjo kieti? Neišmeskite! Padarykite skrebučius, pridėkite į sriubą arba sumalkit į trupinių kotletams. Kietą duoną galima išmirkyti piene ir padaryti puikius prancūziškus skrebučius pusryčiams.
Daržovės pradeda vysti? Supjaustykite ir įšaldykite sriubai arba troškinimui. Bananai juoduoja? Puikiai tinka bananų duonai ar smūčiams. Grietinė baigias galioti? Panaudokite kepiniams ar padažui.
Šaldytuvas – jūsų geriausias draugas. Beveik viską galima užšaldyti: duoną, mėsą, daržoves, net paruoštus patiekalus. Pagaminau per daug? Užšaldau porciją kitai savaitei. Taip sutaupau laiko ir pinigų.
Kaip įtraukti vaikus ir nesukti galvos dėl išrankumo
Vaikai – tai atskira tema. Vienas valgo viską, kitas nieko, trečias tik makaronus su sviestu. Bet yra būdų, kaip išmintingai elgtis su išrankiais valgytojais ir nepirkti jiems atskiro maisto.
Pirma, leiskite vaikams dalyvauti. Kai vaikai padeda gaminti, jie labiau linkę valgyti tai, ką patys padarė. Net mažas vaikas gali sumaišyti ingredientus, įdėti daržovių į puodą ar padėti formuoti kotletus.
Antra, maskuokite. Jei vaikas nevalgo daržovių, sumalkit jas ir pridėkit į mėsos faršą, padažą ar sriubą. Jie net nepastebės, o jūs žinosit, kad jie gauna vitaminų.
Trečia, nebūkite virtuvės verge. Jei vaikas atsisako valgyti tai, kas paruošta, nedarykite jam atskiro patiekalo. Pasiūlykite alternatyvą iš to, kas jau yra – duoną su sūriu, jogurtą, vaisių. Bet nekurkite restorano su individualia meniu kiekvienam.
Ketvirta, būkite pavyzdys. Vaikai kartoja tai, ką mato. Jei patys valgote įvairiai ir su malonumu, vaikai anksčiau ar vėliau pradės jums sekti.
Kai biudžetas labai ribotas: išgyvenimo režimas
Kartais būna sunkių laikotarpių, kai pinigų tikrai mažai. Gal tarp darbų, gal netikėtos išlaidos, gal tiesiog sunku. Tada reikia žinoti, kaip išgyventi su minimaliu biudžetu.
Koncentruokitės į pigiausius, bet socius produktus: grikius, ryžius, bulves, makaronus, kiaušinius. Vienas kilogramas grikių ir kiaušinių dešimtukas gali pamaitinti šeimą kelioms dienoms.
Mėsa nebūtina. Taip, ji skani, bet brangi. Pupelės, lęšiai, žirniai – tai puikūs baltymų šaltiniai, kurie kainuoja centus. Lęšių sriuba su daržovėmis yra maistinga, soti ir kainuoja gal 2 eurus visai šeimai.
Naudokite viską iki galo. Vištos karkasas – sultiniui, mėsa – antram patiekalui, net kaulai gali būti išvirti antrą kartą silpnesniam sultiniui. Daržovių likučiai – į troškinį ar sriubą.
Pirkite tik būtiniausius produktus ir tik akcijose. Stebėkite kainas, žinokite, kur kas pigiausia. Kartais verta apsilankyti keliose parduotuvėse, jei tikrai yra didelis skirtumas.
Ir svarbiausia – nepamirškite, kad sunkūs laikotarpiai praeina. Tai laikina, ir jūs tikrai susidorosit.
Kai viskas susideda į vietą
Matot, sudaryti subalansuotą ir ekonomišką meniu nėra raketos mokslas. Tai tiesiog įprotis, kuris formuojasi per kelias savaites. Pradėjus planuoti, pirkti pagal sąrašą ir gaminti iš to, kas yra, pinigai pradeda likti. Ne iš karto, bet pastebėsite skirtumą.
Nesistenkite būti tobuli. Nebūtina, kad kiekvienas patiekalas būtų kulinarinis šedevras ar kad valgytumėte tik ekologišką maistą. Svarbiausia – kad šeima būtų sotus, sveikas ir kad jūs nejaustumėte streso dėl pinigų.
Pradėkite nuo mažo – suplanuokite bent tris dienas. Tada penkias. Paskui visą savaitę. Pamatysite, kaip tai palengvina gyvenimą. Nebereikės galvoti kiekvieną vakarą, ką virti. Nebereikės skubėti į parduotuvę. Nebereikės jausti kaltės, kai išmesti sugadintą maistą.
Ir dar vienas dalykas – šeimos vakarienės prie stalo yra ne tik apie maistą. Tai laikas kartu, pokalbiai, juokas. Net jei ant stalo tik paprasta grikių košė su dešrele, svarbu ne tai, o kad esate kartu. Maistas maitina kūną, bet bendravimas maitina sielą.
Taigi, paimkite popieriaus lapą, užsirašykite septynias dienas ir pradėkite planuoti. Jūsų piniginė ir šeima jums padėkos.